Sesje i urządzenia
Sesje i urządzenia
Na tej stronie widzisz wszystkie miejsca, w których jesteś zalogowany do talliz:med, oraz urządzenia, którym ufasz. Jeśli zalogowałeś się gdzieś „na chwilę" — np. na komputerze u rodziny — i zapomniałeś się wylogować, możesz to zrobić stąd.
Jak tu wejść
- Kliknij swój awatar w lewym górnym rogu, a potem Sesje i urządzenia, albo
- otwórz Ustawienia → Sesje i urządzenia.
W aplikacji mobilnej: Ustawienia → Sesje i urządzenia — ta sama lista i te same przyciski.
Aktywne sesje
Każde logowanie to osobna sesja — na komputerze, w innej przeglądarce albo w aplikacji mobilnej. Przy każdej sesji widzisz przeglądarkę i system (np. Chrome · Windows), kiedy była ostatnio aktywna, kiedy się zalogowałeś oraz adres IP. Sesja, z której właśnie korzystasz, ma oznaczenie To urządzenie.
- Wyloguj — kończy wybraną sesję. Kliknij dwa razy: pierwsze kliknięcie zmienia przycisk na Na pewno wylogować?. Tamta przeglądarka zostanie wylogowana przy następnym działaniu.
- Wyloguj wszystkie inne — kończy wszystkie sesje oprócz tej, z której korzystasz.
Zaufane urządzenia
Na zaufanym urządzeniu logowanie nie wymaga kodu weryfikacyjnego przez 30 dni od ostatniego użycia. Urządzenie staje się zaufane, gdy przy logowaniu wybierzesz Zaloguj i zaufaj temu urządzeniu (zobacz Logowanie).
- Zmień nazwę (ikona ołówka) — nadaj urządzeniu nazwę, którą rozpoznasz, np. „Komputer w gabinecie".
- Usuń zaufanie — przy następnym logowaniu na tym urządzeniu poprosimy o kod, a wszystkie sesje otwarte na nim zostaną od razu zakończone. Jeśli usuniesz zaufanie do urządzenia, z którego korzystasz, zostaniesz wylogowany.
Powiadomienia
- Gdy zaufasz nowemu urządzeniu, w pozostałych otwartych sesjach pojawi się powiadomienie Nowe zaufane urządzenie. Jeśli to nie Ty — usuń je i zmień hasło.
- Administrator organizacji może wylogować Cię ze wszystkich urządzeń (np. po zgubieniu telefonu). Dostaniesz wtedy powiadomienie Wylogowano Cię ze wszystkich urządzeń.
Dla administratorów
Na karcie użytkownika (Ustawienia → Użytkownicy → wybrany użytkownik) przycisk Wyloguj ze wszystkich urządzeń kończy wszystkie sesje tej osoby i usuwa jej zaufane urządzenia. Przy następnym logowaniu poprosimy ją o kod weryfikacyjny. Na własnej karcie przycisku nie ma — swoje sesje kończysz w Sesje i urządzenia.

